Şile Ovacık Köyü’nde yaşayan Fatma Denizci isimli iş kadınının, ’tohum takas etkinliği’ adı altında ve bölgede bitki ve hayvan yetiştiriciliği üzerine yaptığı etkin çalışmalar adeta şenliğe dönüştü. Şile’de ilk kez gerçekleştirilen etkinliğe, İstanbul’un çeşitli ilçeleri ve il dışından gelen katılımcıların tohum takası ve ürünleri yerinde bulması bölgede ayrı bir oluşum yarattı. ‘Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği’, gıdanın üretildiği alanda, yerel tohumların gerçek gıda üretiminin ve yaşamın temeli olduğu görüşüyle, ortak değerler yaratarak topluma, sürdürülebilir katkılarda bulunmak amacı ile kurulan bir dernek. Bu oluşum ile ilgili, geçtiğimiz hafta Şile Belediyesi’nin açtığı köy pazarı etkinliğinde görüştüğümüz ‘Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği’ Başkanı Fatma Denizci, bizlere derneğin kuruluşu ve amaçları konusunda faydalı bilgiler verdi. Denizci açıklamasında; “Biyoçeşitlilik, yaşamın yeryüzündeki yansımasıdır. Biyoçeşitliliğin korunmasını temel bir ilke olarak benimseyerek, kaybolma tehlikesi olan bitki ve hayvan türlerini araştırmak, önlem almaya çalışmak, bu konuda yapılan diğer çalışmaları desteklemek ve katılmak, kamuoyu oluşturmak, toplumda farkındalık yaratmak isteğindeyiz” dedi.
Denizci, derneğin çalışmaları konusunda verdiği bilgide; “Derneğimizin amacı, her geçen gün kaybolan yerel tohumları, köy ürünlerini ve farklı ekosistemlere uyum sağlayabilen standart tohumların korunması, çoğaltılması için çalışmak, bunun için endüstriyel tarıma karşı alternatif olan ekolojik tarım, geleneksel köylü tarımı, doğal tarım, permakültür vd. tüm tarım modellerini uygulayıp yaygınlaştırarak toplumda bilinç yaratmaya çalışmak” olduğunu belirtti.
Denizci, açıklamasının devamında;“Ayrıca organik gıda arayışındaki vatandaşlarımıza üreticilerimizin ürünlerinin aracısız ulaşması için her türlü kolaylaştırıcı sistemi yaratmak ve bu çerçevede de aynı amacı taşıyan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, dostluklara açık Ovacık kadınları olarak organik gıdanın üretimini gerçekleştirmek, derneğimizin görevleri arasındadır. Bu sayede köy ekonomisinde kadının katkısını arttırmak için ilkelerimiz doğrultusunda bu çalışmaları başlattık ve biliyoruz ki; Türk kadını özellikle de köylüsü, üretim alanlarında tohumu saklayan, koruyan ve çoğaltandır. Bu yüzden köylü kadınlarımız bu inançlı yürüyüşümüzde rehberimiz olacaklardır” diyerek derneğin ne derece yararlı bir kuruluş olduğunu ifade etti.
(Kaynak: http://www.flashaber.com.tr/ovacik-Koyu-Kadin-Tohum-Dernegi–Kuruldu/10000/)